Ik ging mee met de Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania

Al jaren beheer ik deze website over single reizen, maar nog nooit was ik zelf met een singlereis mee geweest. Daar moest maar eens verandering in komen, vond ik. Ik heb lang nagedacht over wat voor reis nou interessant zou zijn voor de lezers van deze site. Verslag doen van een strandvakantie is niet zo boeiend, en een reis van VillaVibes vond ik ook minder interessant omdat bij hen alleen hoger opgeleiden mee kunnen op reis.  

Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania

Shoestring Singlereis naar Kenia, Tanzania & het paradijselijke eiland Zanzibar

Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Shoestring singlereis naar Kenia & Tanzania. Ik wilde heel graag weer eens naar Afrika, en omdat er voornamelijk in tenten wordt geslapen en je lange dagen in een overland-truck maakt heb je, denk ik, meer contact met je reisgenoten dan op veel andere reizen.

Andere single reizen van Shoestring die voor mij in aanmerking kwamen waren die naar het Mount Everest Basecamp (Nepal), de single-reis naar Japan en een Maya-route-reis door Mexico en Guatemala. De rondreis door het onontdekte Kirgizië leek me ook heel vet. Uiteindelijk trok Afrika me toch het meest.

Ik heb de reis overigens in zijn geheel zelf betaald; deze trip is me dus niet aangeboden en ik heb ook geen korting gekregen. Wel staan er – zoals wel meer op deze site – affiliate links in de tekst.

Shoestring Singlereizen

Er is een hele pagina op deze website gewijd aan Shoestring, maar ik zal hier nog even kort ingaan op deze reisorganisatie. Shoestring organiseert Individuele Rondreizen, Groepsreizen en Single Reizen naar Europese en verre bestemmingen. Wat betreft de single reizen hanteren ze verschillende leeftijdsgroepen: 18 t/m 45 jaar, 25 t/m 35 jaar en ‘Alle Leeftijden’. Als je maximaal 1 jaar buiten een leeftijdscategorie valt knijpen ze een oogje dicht. Anders dan bij de groepsreizen mogen er bij de singlereizen geen stelletjes mee.

Bij veel reizen kun je kiezen voor 1-persoonskamer, maar dat geldt niet voor kampeerreizen. Laat de Kenia en Tanzania reis nu net een kampeerreis zijn. Hierbij slaap je met iemand van hetzelfde geslacht in een tent. Dit zijn 3-persoonstenten dus je ligt niet strak matje-aan-matje tegen elkaar aan. Aangeraden wordt, als je matig denkt te slapen op de aangeboden 4-cm dikke schuimrubberen matjes, een lichtgewicht opblaasmatje mee te nemen. 

Groepsreis Kenia, Tanzania & Zanzibar

Ga mee op deze avontuurlijke kampeer- en hotelrondreis door het deel van de wereld met het meeste en grootste wild: Oost-Afrika. Geniet van groene hooglanden met uitzicht op de Kilimanjaro en uitgestrekte savannes waar het wemelt van de olifanten, giraffen en gnoes. Met wat geluk zie je de koning van dit alles: de leeuw. Je bezoekt beroemde nationale parken als Serengeti en Masai Mara. – Shoestring

Grofweg bezoek je tijdens deze Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania de volgende locaties:

 • Nakuru Nationaal Park / Lake Nakuru
 • Baringomeer
 • Naivashameer + Crescent Island
 • Hell’s Gate Nationaal Park (+ Njorowakloof, Fischer’s Tower)
 • Masai Mara Nationaal Reservaat
 • Kisii
 • Musoma aan het Victoriameer
 • Serengeti Nationaal Park
 • Ngorongorokrater
 • Mto wa Mbu
 • Dar es Salaam
 • Stone Town / Zanzibar

Een aantal van bovenstaande bestemmingen wordt veel door toeristen bezocht. Andere, zoals het Baringo-meer, aanzienlijk minder. Shoestring kiest er bewust voor tijdens hun reizen ook minder populaire locaties te bezoeken, om zo de lokale economie een duwtje in de rug te geven. Zo worden er lokale gidsen ingehuurd, bezoek je een stam, een markt et cetera. Bij elke reis op hun website is een ‘Local Impact Score’ te vinden. Shoestring Singlereizen meet hoeveel geld van hun reizen terechtkomt bij lokale ondernemers en de lokale gemeenschap (accommodaties, restaurants en transport). Via een door henzelf ontwikkelde Local Impact Score maken ze inzichtelijk welk deel van de betalingen/uitgaven van hun reizigers uiteindelijk plaatselijk terechtkomt.

Terug naar de reis. Je reist dus met een Overland Truck waar ook alle bagage, kookspullen en tenten in worden vervoerd. Mede hierom wordt met klem verzocht een backpack mee te nemen, en geen harde koffer. Koffers zijn lastiger in te passen in de truck, en al helemaal in de tent.

Kosten van de Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania

Op de website zie je altijd de actuele prijs van de reis. Deze fluctueert nogal, en is mede afhankelijk van het vluchtschema. Toen ik de reis voor het eerst bekeek werd er gevlogen vanaf Brussel. Een paar dagen later was er een rechtstreekse vlucht naar Nairobi, Kenia vanaf Schiphol. Toen heb ik gelijk geboekt. Vaak kunt je ook kiezen voor een alternatieve vlucht, maar deze zijn meestal duurder. Als je voor een rechtstreekse vlucht kiest geeft Shoestring in het kader van duurzaamheid wel 100 euro korting. De actuele groepsgrootte, dus het aantal boekingen, heeft ongetwijfeld ook invloed op de prijs.

De maximale groepsgrootte van de reis naar Kenia & Tanzania is 20. Uiteindelijk gingen er 13 singles mee. Prettig want daarmee zat de Overland Truck niet zo vol. Houd rekening met veel reisuren in de truck. Op de site kun je trouwens zien hoe het reisgezelschap er uit ziet. Althans: je ziet het aantal reizigers, het geslacht en het geboortejaar.

Let wel: met de prijs die je op de site ziet staan ben je er nog niet. Er komt nog een aardig bedrag bij aan excursies (op de website kun je een overzicht vinden van optionele excursies en de verwachte kosten per excursie), fooien en zakgeld/persoonlijke uitgaven. Bij vrijwel alle excursies kun je ter plekke aangeven of je wilt deelnemen of niet. Een uitzondering daarop vormt de Jeepexcursie naar de Ngorongoro-krater; bij het boeken van de reis moet je gelijk aangeven of je deze wilt doen. En natuurlijk wil je dat, dit bleek een van de absolute hoogtepunten van de reis te zijn. 

Daarbij zijn ook de maaltijden niet inclusief. Er wordt een boodschappenpot gemaakt. Tot slot maak je nog kosten voor de visums en eventuele inentingen. De gele-koorts vaccinatie is verplicht omdat je wanneer je Tanzania binnengaat uit een risicogebied (Kenia) komt. De GGD raadde mij ook malaria-pillen aan, en de gehele groep bleek deze ook te slikken. 

Met de single reizen van Shoestring ontdek je de meest exotische bestemmingen van de wereld samen met gelijkgestemde reisgenoten. Je hebt bij ons de keuze om er af en toe lekker alleen op uit te trekken of in het gezelschap van de groep activiteiten te ondernemen. – Shoestring Singlereizen

Visum Aanvragen: doe het op tijd

Voor zowel Kenia als Tanzania heb je een visum nodig. Dit e-visum kun je laten regelen door Visa4Travel, waar Shoestring een samenwerking mee heeft. Visumbuitenland.nl is ook zo’n partij aan wie je dit kunt uitbesteden. Hierbij betaal je uiteraard wel servicekosten. Ik besloot aanvankelijk zelf mijn visums aan te vragen via de overheidssites van Kenia en Tanzania. Dat bleek al het eerste avontuur, en de reis was nog niet eens begonnen. De websites lagen er vaak uit of liepen vast. Je progressie wordt wel opgeslagen gelukkig.

Na een aantal dagen was ik er wel klaar mee en heb ik beide visum-aanvragen uitbesteed aan Visa4Travel. Geen idee hoe zij dat verder doen met sites die er uit liggen maar feit was dat ik het Kenia-visum een paar dagen later binnen had. Het Tanzania-visum duurde iets langer maar had ik ook ruim op tijd. Shoestring raadt aan om maximaal 4 weken van tevoren met je visum-aanvraag te beginnen, maar eerder kan dus ook. Wil je het toch zelf doen: hier moet je zijn voor Kenia, en hier voor Tanzania. Succes.

Groeps-app

Enkele weken voor vertrek werd er een groeps-app opgericht. Via WhatsApp kun je dan al zien wie je reisgenoten zullen zijn. Naarmate de vertrekdatum naderde werd men wat actiever op WhatsApp, met bijvoorbeeld vragen over wat zoal mee te nemen. Want hoewel de Shoestring-website boordevol informatie en tips staat blijven er toch altijd wat vragen over. Als je de reisorganisatie vragen mailt krijg je vrij snel antwoord, is mijn ervaring.

Dag voor Vertrek

De dagen voor de verteldatum werd er in de groeps-app al gecheckt wie op welke vlucht zit. Een aantal vloog rechtstreek vanaf Schiphol, anderen weer met een overstap in Istanbul, en een enkeling vloog vanaf Brussel.

Op het moment dat er online ingecheckt kon worden werd het weer druk in de groeps-app. De site van Kenya Airways werkt – ironisch genoeg – niet goed in Safari. In Chrome wel, alleen wordt daar om een e-ticket nummer van 13 karakters gevraagd. In de vertrekbrief van Shoestring stond een e-ticket-nummer van 11 karakters. Shoestring zelf is in het weekend telefonisch niet bereikbaar.

Dag 1: Vertrek vanaf Schiphol

Bij het inchecken bij de balie bleek ik een stand-by plek te hebben. Mogelijk omdat ik niet online had ingecheckt en dus een stoel had gereserveerd. Geen best begin maar het kwam allemaal goed. Iemand anders uit de groep had ook een stand-by ticket maar iedereen kon gelukkig mee. De helft van de groep had dezelfde vlucht als ik (Amsterdam – Nairobi rechtstreeks), de andere helft had een overstap op Istanbul. 

Dag 2: Camp Karen & Reisdag naar Lake Nakuru

Het eerste dat ik na aankomst in Nairobi deed was een SIM-kaart kopen bij een stalletje bij de parkeerplaats het vliegveld. WiFi is namelijk lang niet op alle campings aanwezig. De provider die ik had was niet al te best; je kunt het beste een SIM van SafariCom kopen. Daarnaast is het praktisch alvast te pinnen. Op het vliegveld stond een busje op ons te wachten om ons naar Camp Karen te brengen. De andere helft van de groep was een paar uur eerder midden in de nacht aangekomen, en lag te slapen in de tenten die we deze reis zouden gaan gebruiken.

Eenmaal wakker maakten we voor het eerst kennis, en ontmoetten we ook onze gids, chef en driver voor de komende dagen. De gids zou de hele reis met ons meegaan, de chef zou ons vlak voor Zanzibar verlaten en de driver moest in verband met regelgeving worden gewisseld voor we Tanzania zouden betreden. Daarnaast zagen we op Camp Karen voor het eerst de Overland Truck waar we mee door Kenia zouden gaan toeren. 

Overland Truck
Onze eerste kennismaking met de Overland Truck die ons tot Tanzania zou vervoeren

De Overland Truck

De truck heeft 20 plekken (tevens de maximale groepsgrootte voor deze reis), met voornamelijk 2 aan 2 stoelen en voorin 2×2 stoelen tegenover elkaar met een tafeltje in het midden. Er is elektriciteit in de truck (voorin), zodat je gedurende de lange reisdagen altijd je apparatuur kunt opladen. Je zit vrij hoog, en de ramen zijn open te schuiven, dus tijdens game drives maar ook andere verplaatsingen heb je goed zicht op de omgeving.

Voor en achterin de truck zit een knop die de driver waarschuwt te stoppen. Deze gebruik je als je bijvoorbeeld een zeldzaam dier hebt gezien of als je dringend moet plassen. Alle bagage, tenten, slaapmatjes en kookspullen worden verdeeld over de bagage-compartimenten. Zeker als er veel mensen een harde koffer meenemen kan dit een uitdaging zijn. 

Tent en Keuken op Camping Camp Karen Kenia
Chef Geoffrey maakt voor het eerst onze lunch klaar

Nadat iedereen zich wat had opgefrist was het tijd voor de lunch. Tijdens de lunch gaf gids Julius de eerste van zijn vele briefings. Ook werd er een pot gemaakt voor boodschappen, fooien en, zo bleek later, het betalen van hulp voor chef Geoffrey op de campings. Wij hadden begrepen dat we af en toe corvee zouden hebben, dus zouden moeten helpen bij het groente snijden, afwassen et cetera. Dit bleek echter zelden het geval omdat de reisleiding op vrijwel elke overnachtingsplek wat hulp wist in te huren. Ideaal. 

Na de lunch kregen we een spoedcursus tent afbreken. Onderstaande tent is het type tent dat we tot de grensovergang met Tanzania zouden gebruiken. Hierna kregen we een wat kleinere tent, waarbij je iets creatiever moest zijn met je bagage. Deze had dan wel weer een überknusse luifel. 

Shoestring singlereis tent
In dit type 3-persoonstent sliepen we gedurende de nachten in Kenya

Prima robuuste tenten wat mij betreft, met ruimte voor 3 personen. Het enige irritante zijn de metalen haakjes waarmee je de tent aan de tentstok bevestigt. Je vingers gaan hier niet blij mee zijn. We sliepen op vrij dikke oprolbare matjes; ik heb mijn meegebrachte opblaasbare Therm-a-Rest niet gebruikt. De matjes in Tanzania waren van iets mindere kwaliteit, maar nog altijd prima te doen. 

Toen de truck was ingepakt werd het tijd voor de eerste excursie. We hadden de keuze tussen een Giraffen-opvang en iets van een sierraden-markt meen ik. We kozen voor het eerste. De kosten van de meeste excursies zitten niet bij de reissom in, dus voor aanvang van een excursie verzamelt de gids geld bij alle deelnemers. Je kunt meestal in zowel Keniaanse Shillings, Dollars als Euro’s betalen. 

Rothschild Giraffen Kenia
Rothschild Giraffen in het Giraffe Centre

Het korte bezoek aan de opvang waar bedreigde Rothschild-Giraffen leven was een aardig opwarmertje voor de echte safari’s, maar meer ook niet. Op zich grappig dat je ze mocht voeren. 

Wil je naar Kenia, maar liever niet met een groepsreis/single-reis? Reisorganisatie ANWB Reizen biedt individuele rondreizen door Kenia aan. Naast Shoestring bieden ook onder andere TUI Reizen, Koning Aap, Djoser en Sawadee groepsrondreizen door Kenia aan. 

Na de giraffen-opvang reisden we verder naar het noorden, richting Lake Nakuru. Onderweg stopten we nog voor een mooi uitzichtpunt over de Great Rift Valley, ook wel De Grote Slenk genoemd. Dit is een langgerekt stelsel van slenken, dat loopt van Libanon tot Mozambique over een totale lengte van 6400 km.

Uitzichtpunt Great Rift Valley
Korte stop voor dit uitzichtpunt over de Great Rift Valley

De camping bij Lake Nakuru ligt niet ver van de ingang van het park. Dit zou naderhand een van de meest basic campings blijken te zijn. Houd er rekening mee dat er op campings niet altijd warm water is (maar meestal wel), dat de waterdruk soms te wensen over laat en dat je soms alleen gebruik kunt maken van hurktoiletten. Toiletpapier is ook een ding. Je went er overigens snel aan. WiFi is er soms wel, soms niet (en werkt ook niet altijd); je telefoon of powerbank opladen kan overal maar is door de lange uren in de truck eigenlijk niet nodig. 

We zetten de tent op in de zon, maar niet veel later begint het flink te regenen. Dit zou de komende week vrijwel elke dag het geval zijn. Overdag stralende zon tot een uur of 16-17, en dan een uur of 2 flinke regen. Elke camping heeft gemeenschappelijke ruimtes waar je droog kunt zitten. Overigens kampeer je ook vaak bij een resort, en ook daar zijn overdekte zitvlakken. Zo niet wordt een een grote tent geregeld waar men onder kan zitten. 

Op deze camping was ook een andere groep met hun eigen truck aanwezig. Soms waren we de enige op campings, soms was er 1 andere truck en soms was het ronduit vol, zoals bij de Ngorongoro-krater. Na wat drankjes bij het kampvuur en het avondeten (Geoffrey had pompoensoep, gefrituurde witvis, groente en aardappelen gemaakt) werden we verrast door een wat opgedrongen optreden van een zelfbenoemde acrobaat en vuurspuwer. Gelukkig handelde gids Julius de fooien af dus die wist wel wat we wel en vooral niet moesten geven. Het doven van een fakkel met zijn klokkenspel verdiende op zich wel een muntje. Men ging redelijk vroeg slapen want de volgende ochtend zou al de eerste Game Drive slash Safari op het programma staan. 

Dag 3: Lake Nakuru

Om 7 uur zat iedereen aan het ontbijt. Op deze camping zouden we 2 nachten blijven, dus we hoefden niet voor de lunch onze tent al afgebroken te hebben en de bagage in de truck te hebben geladen. Als je ergens maar 1 nacht blijft dien je dit al wel voor het ontbijt voor elkaar te hebben. Daar waar je ’s ochtends je dagrugzak in de truck plant is je zitplek voor die dag. Er zijn dus geen vaste zitplekken al heeft iedereen zo zijn voorkeur en ging dat allemaal prima. Na het ontbijt en het maken van onze lunchpakketten rijden we rond 8 uur richting de ingang van Lake Nakuru National Park (website). 

Lake Nakuru National in Kenia Park Ingang
De ingang van Lake Nakuru National Park

Tijdens deze eerste Game Drive hebben we al heel veel dieren gezien. Hoogtepunt was een leeuwin met 2 welpjes, die we van redelijk dichtbij konden zien. Op een gegeven moment ging de leeuwin zelfs op jacht en liep stoïcijns langs de inmiddels 20 safari-jeeps op zoek naar een prooi. Niet veel later kwam ze terug de bosjes uit met een mini-wrattenzwijntje in haar bek. Wij noemden die steevast Pumbaa’s omdat dat leuker klinkt.

Pumbaa’s maken trouwens deel uit van de Ugly 5, die verder bestaat uit het Wildebeest, de Maraboe-ooievaar, de Aasgier en last but not least de Hyena. 

Leeuwin met welpje
Leeuwin met welpje

Een ander hoogtepunt van de dag en voor mij zelfs van de reis waren de twee witte neushoorns die met een vrolijk spelend kalf op pad waren. Onderstaande foto’s geven een indruk van wat we nog meer zagen die dag. Er zit een mooie opbouw in de Wildparken die je tijdens deze Shoestring singlereis bezoekt. Het relatief kleine en minder bekende Lake Nakuru is een goede start, Masai Mara en Serengeti zijn bekender en groter en Ngorongoro is een prachtig toetje. Of we de gehele Big5 hebben gespot deze reis laat ik nog even in het midden.

Witte Neushoorns met kalf
Witte Neushoorns met spelend kalf
Flamingo's in Lake Nakuru
Flamingo’s in Lake Nakuru
Pelikanen in Lake Nakuru
Pelikanen in Lake Nakuru
Zebras in Lake Nakuru National Park
Zebras in Lake Nakuru National Park

Twee van ons, waaronder ik, hadden een reisgids over Kenia mee. Daar stond bij Lake Nakuru ook iets over de Baboon Cliffs en daar wilden we dan ook graag heen. Dit was aanvankelijk niet de planning maar zowel de gids als de driver bleken flexibel (het was een lastige weg) en zodoende lunchen we uiteindelijk bij het uitzichtpunt van deze cliffs. 

Uitzichtpunt Babboon Cliffs Lake Nakuru
Uitzichtpunt vanaf Baboon Cliffs

De lunch is een goed moment om je groepsgenoten wat beter te leren kennen. Het viel me op dat er al aardig wat Shoestring-veteranen mee waren. Sommige groepsgenoten waren al voor de 6de, 5de of 4de keer mee met een Shoestring singlereis. Tijdens de reis heb ik veel verhalen gehoord over de Brazilië/Paraguay/Argentinië-reis van Shoestring, maar ook de Maya-Route (Mexico & Guatemala), Japan, Vietnam en Jordanië. Je vindt deze en alle andere single reizen & vertrekdata op de website van Shoestring. Ik kijk daar zelf met name naar het programma van dag tot dag om een interessante reis te vinden. Enkele groepsleden waren trouwens ook al eens met Sawadee weg geweest.

Giraffen
Giraffen

Tegen een uur of 17:00, dus na een volle dag Game Driven keren we terug op onze camping. Hier slapen we nog een nacht voor we vertrekken naar Lake Baringo. 

Camping nabij Lake Nakuru
Toiletgebouw van onze camping nabij de ingang van Lake Nakuru

Dag 4: Reisdag naar Lake Baringo

Het ontbijt is om 7 uur, maar omdat tent en bagage nu al wel voor die tijd in de truck moeten zijn staan ik en mijn tentgenoot om 6:30 op. Dit blijkt wat krap, zeker omdat ik gelijk na het opstaan eerst koffie behoef. Geoffrey is zo vriendelijk om dat altijd ruim voor aanvang van het ontbijt als eerste klaar te zetten. 

Wij hielden deze reis steeds dezelfde tentgenoot. Al tijdens de vlucht hadden de koppeltjes zich al gevormd. Deze reis waren er 5 mannen mee dus 1 man had de tent en later hotelkamers voor zichzelf alleen. Mogelijk dat dit op andere single-reizen heel anders uitpakt natuurlijk. Na enige tijd in de truck stoppen we bij een bewaakte mall, inclusief slagboom. Dit soort malls zijn geen plekken waar de doorsnee Keniaan zijn of haar boodschappen doet. Hier doet Geoffrey boodschappen voor de komende dagen, want we trekken een meren-gebied in waar het verder lastig supplies inslaan is. Wie nog niet gepind had kan dat hier doen. 

Evenaar Kenya
Korte stop voor een foto bij de evenaar

Op de plek waar de evenaar loopt hebben we een korte stop. Verkopers proberen ons souvenirs te verkopen. We krijgen ook een demonstratie van een waterproef, iets met water in een bakje en linksom of rechtsom draaiende dingen, ik zat niet op te letten hier bij. Er is in elk geval een verschil boven en onder de evenaar, zoiets.

Schildpad Kenia
Overstekende schildpad. Kort hierna meende een vouw hem op zijn rug te moeten leggen.

De wegen zijn goed vandaag en we rijden lekker door; het schiet beter op dan eerdere dagen. Af en toe moet David de Driver flink remmen voor een volgeladen motor of kudde dieren op de weg. En in een enkel geval zelfs voor een schildpad.

Op de Shoestring site kun je van tevoren zien waar je gaat overnachten, maar eenmaal ter plaatse kunnen er altijd wijzigingen worden doorgevoerd. Zo bleek de camping bij Lake Baringo overstroomd te zijn (nee niet door klimaatverandering) en moeten we uitwijken naar een camping/kampeerplek bij een resort bij Lake Bogoria, ten zuiden van Lake Baringo. Dit betekende dat we de volgende ochtend nog een aardig stuk moeten rijden voor ons bezoek aan Lake Baringo. Het Spa Resort bij Lake Bogoria maakt echter veel goed. Het heeft twee zwembaden (een normale en een soort Natural Hot Spring), een barretje en werkende WiFi.

lake bogoria spa resort
Struisvogel en aapjes wandelen rond over de camping van Lake Bogoria Spa Resort

Na de lunch gaan we alweer de truck in voor een bezoek aan een lokale stam. Dit is best een eind rijden (5 kwartier heen en 5 kwartier terug) omdat ook deze excursie normaal gesproken vanaf de overstroomde camping bij Lake Baringo wordt gedaan. Het bezoek naar deze stam is een typische Shoestring Local Impact excursie. Deze Pokot-stam is een nomadenstam die onder zeer primitieve omstandigheden leeft. 

Pokot Stam Kenia
Bezoekje aan de Pokot Stam voor ‘Local Impact’

Als afscheid doen ze een dans en natuurlijk moet iedereen van de groep er ook aan geloven. De eerste culturele bruggen zijn geslagen. Na de terugrit haast iedereen zich naar een van de twee zwembaden. Geoffrey maakt aardappelen met koriander, rijst, salade, schnitzel met een minestrone-soep vooraf. Na de maaltijd volgt er altijd een briefing over de volgende dag en worden er spelletjes gespeeld, waarbij De Grote Dalmuti favoriet blijkt. Ook foto’s naar elkaar airdroppen is een populaire avondbezigheid.

Dag 5: Lake Baringo

Om 7:30 zitten we aan het ontbijt, en om 8 uur vertrekken we naar Lake Baringo. We maken allemaal weer lunch voor onszelf klaar; deze stop je in een 2 liter lunchbox die je in je dagrugzak meeneemt. Vandaag staan er 2 excursies op het progamma. In verband met mogelijke regen in de namiddag starten we met de boottocht in plaats van die in de middag te doen. De wandeling verhuist dan indien mogelijk naar de middag. Het duurt weer 5 kwartier voordat we bij het meer aankomen.

De groep verdeelt zich over twee bootjes. Twee lokale gidsen vertellen over het meer, dat met name bekend is vanwege de grote vogelpopulatie. Het meer is populair bij vogels; meer dan 470 verschillende vogelsoorten zijn er gespot. Het is samen met het Naivasha-meer het enige zoetwatermeer in de Grote Slenk van Kenia. 

Visser op Lake Baringo
Visser op Lake Baringo

We zien enkele kleine krokodillen en uiteraard veel vogels. We hebben een korte stop op een eiland met geiser. De hippos waren niet op hun gebruikelijke plek, maar elders vonden we ze wel. Ze lagen stil en diep in het water. Bij een visser op het meer, mogelijk die hierboven op de foto, koopt de gids wat visjes. Hier stopt hij een stukje hout in zodat ze blijven drijven. De visjes zijn bedoeld om een visarend te lokken; die grijpt de vis vanuit volle vlucht uit het water, Dit werkt wonderwel en levert mooie foto’s/ filmpjes op.

boot op Lake Baringo Kenia
We voeren als Shoestring-groep met 2 bootjes over het meer
Geiser eiland Lake Baringo
Een geiser op een eiland in Lake Baringo

Na de boottocht maken we met dezelfde gids na de lunch een wandeling door een heel droog bos naast een hoge cliff. Hij legt een en ander uit en nodigt ons uit een schorpioen te vinden onder een steen. Een schorpioen is die middag niet gevonden, wel een rock hyrax, een Kaapse klipdas in goed Nederlands. 

Shoestring Singlereizen Overland Truck
Onze trouwe truck wacht tot we uitgelucht zijn
Shoestring Singlereis Kenia dorpje
Vanuit de truck is er ook veel te zien, bijvoorbeeld als we dorpjes langsrijden

Nadat we op de camping zijn aangekomen neemt iedereen weer een duik. Na twee nachten op dit Spa Resort is het morgen weer tijd voor een verplaatsing. Tijdens deze reis zit je heel wat uren in de truck. Ik vond het echter goed te doen, en het went ook snel. Op de Shoestring site zie je bij deze en andere reizen ook de verwachte reistijden per dag. In het kader van duurzaamheid probeert deze reisorganisatie ook zoveel mogelijk over land te reizen, en dus niet onnodig gebruik te maken van binnenlandse vluchten. 

Dag 6: Lake Naivasha & Crescent Island

We ontbijten om 6:30 en vertrekken om 7:00 richting het volgende meer: Lake Naivashi. We hebben inmiddels wat woordjes Swahili geleerd. In de ochtend moet alles Haraka Haraka (snel snel), en als we goed op schema lopen kan het meer Pole Pole (rustig aan).  Sawa Sawa is ‘alles oke’. Hakuna Matata is natuurlijk Geen Probleem/Geen Zorgen.

We maken weer een tussenstop bij een winkelcentrum voor de nodige boodschappen. Iemand in de groep heeft voorgesteld een ballonvlucht boven de Masai Mara te maken, dus er moet flink extra gepind worden. Deze ballonvlucht is niet een van de optionele excursies, maar onze gids wist het te regelen. Goedkoop is het niet; 450 USD voor een ruim uur in de lucht, vervolgens een champagne-ontbijt en een paar uur game driven met jeeps. We kregen 50 USD groepskorting. 

Het weer zal een beetje hetzelfde blijven deze twee weken is de voorspelling. Overdag zonnig en einde van de middag een paar uur regen. Niet ideaal met kamperen / was drogen et cetera maar gelukkig hebben we zelden regen tijdens de excursies/game drives.

camping Fish Eagle lake Naivasha Kenia
Camping Fish Eagle, pal aan Lake Naivasha

Om 13:00 komen we aan op de camping, die pal aan het Naivasha-meer ligt. Achter het hek dat de camping van de oever scheidt kunnen we tegen zonsondergang zelfs nijlpaarden zien lopen. Het gerucht gaat dat op deze camping een jaar eerder een man door nijlpaarden is onthoofd omdat hij over het hek was geklommen en te dichtbij was gekomen. Ik dacht trouwen altijd dat Hippo’s de gevaarlijkste dieren in Afrika waren, maar volgens een ranger in de Serengeti zijn de Kaapse Buffels nog een tandje erger. 

Ook op deze camping blijven we twee nachten. Na de lunch en het opzetten van de tenten is er een groep die een boottocht van 1 uur over het meer gaat doen. Een grotere groep kiest voor de 2-uur durende boottocht met bezoek aan Crescent Island. Dit eiland is bekend geworden als filmlocatie voor diverse films, waarvan Out of Africa de bekendste is. De dieren, giraffen, zebra’s et cetera zijn speciaal voor de film op Crescent Island uitgezet en naderhand grotendeels gebleven.

Wat betreft de boottocht is er een behoorlijke overlap met Lake Baringo. We zien veel vogels, hippo’s (wat beter dit keer) en we voeren weer een visarend met ter plekke gekochte vis. Vanuit het Local Impact ideaal snap ik de opname van Lake Baringo in het reisprogramma natuurlijk wel.

Crescent Island Kenia
Crescent Island

Na een half varen over het meer leggen we aan bij Crescent Island. We krijgen daar een nieuwe gids waarmee we een wandeling over het eiland maken. Door stijging van het water zijn veel acacia’s doodgegaan dus de giraffen bleken helaas vertrokken naar een gebied waar ze meer voedsel hebben. We hebben er wel zebra’s, aapjes, antilopes, struisvogels en wildebeesten gezien. 

Crescent Island Lake Naivasha
Zebras Crescent Island

Bij terugkomst op de camping nemen we een duik in het koude zwembad. Ook dit is een camping die bij een resort hoort. Er is ook een barretje. Op het kampeerveld is dit keer ook een andere, luidruchtige, groep aanwezig. 

Dag 7: Hell’s Gate National Park

Vandaag kunnen we uitslapen, want het ontbijt is pas om 8:30. dit keer staat er een fietstocht op het programma, en wel door Nationaal Park Hell’s Gate. Dit is een van de weinige wildparken waar je niet per se in een jeep of truck hoeft te blijven; je mag er zowel fietsen als wandelen. In dit park komen namelijk geen grote roofdieren voor, al leert de reisgids ons dat er soms toch luipaarden  doorheen trekken. Kaapse Buffels komen er wel voor en die kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarnaast vind jet in Hell’s Gate voornamelijk zebra’s, wrattenzwijnen en giraffen.

Bj de ingang van de camping staan twee gidsen klaar met een grote verzameling MTB’s in verschillende condities. Iedereen mag wat mountainbikes uitproberen en er een kiezen voordat ze alle 14 (!) achterop 1 brommer worden geladen. De fietsen worden bij de ingang van het park afgeleverd; wij rijden zelf met de truck naar de entrance. Gids Julius, geen ervaren fietser, gaat ook een deel meefietsen.

Hell's Gate National Park Kenia

Na een kort stukje fietsen komen we al aan bij Fischer’s Tower, een 25 meter hoge rotspartij waar je – optioneel – naar boven kunt klimmen. Half-tamme rock hyraxes kijken aandachtig toe en bedelen om wat eten. Vier van de groep willen klimmen dus de rest moet even wachten tot we verder gaan. 

Hell's Gate National Park

Het park is vrij weids dus je fietst niet heel dicht langs de dieren heen. Ze zouden ook voor je wegrennen. Ik vond het de moeite waard maar echt spectaculair was het nu ook weer niet. Het was vooral lekker weer flink te bewegen na al die dagen in de truck.

Hike Hell's Gate National Park
Start van de hike

Op een gegeven moment parkeren we de fietsen en gaan we verder met een hike langs de kloof / gorge van Hell’s Gate. Dit levert mooie vergezichten op. We mogen niet beneden in de kloof wandelen. In 2019 zijn hier 7 mensen omgekomen door snelstijgend water na een wolkbreuk. 

Hell's Gate National Park
Hell’s Gate National Park

Hierna lopen we weer richting de fietsen en rijden naar de uitgang. Daar kon iedereen kiezen of je terug wilde fietsen naar de camping, of in de truck te stappen . Ik vond het zelf wel lekker om ook een stuk over de openbare weg te fietsen daar. Men rijdt er links trouwens. 

De middag was vrij, al was er een optionele paardrijd-excursie bij het meer. Twee groepsgenoten gaan paardrijden; de rest hangt wat aan het zwembad, doet de was et cetera. Het gaat weer regenen tegen 18.00. Dat wordt wat irritant. 

Camping bij Lake Naivasha Kenia
Camping bij Lake Naivasha. Hier links waren in de schemering Nijlpaarden te zien

Dag 8: Reisdag naar Masai Mara National Park

7:30 aan het ontbijt, en nu moet alles ingepakt zijn. Er staat ons een lange reisdag naar Masai Mara National Park te wachten. Masai Mara is een geweldig wildpark in het zuid-westen van Kenia. De Masai Mara is beroemd vanwege de massale migratie (ook wel ‘Grote Trek/Great Migration’) van voornamelijk Wildebeesten en Zebra’s. Wij zijn eigenlijk net te laat in het jaar voor de Great Migration, maar als we geluk hebben kunnen we misschien nog wat achtergebleven groepjes gnoes een rivier zien oversteken. 

Shoestring Singlereis Kenia en Tanzania

Onderweg valt op de veel gebouwen goed in de verf staan. Vaak wordt dit betaald door een adverteerder, die in ruil voor de verf en wat extra geld zijn bedrijfsnaam op het pand mag schilderen. We hebben heel veel huisjes gezien waar SafariCom op gekalkt staat, maar er zijn nog veel meer bedrijven die dit doen. Buiten de hoofdstad Nairobi mag je qua schilderen doen met je huis wat je wilt. Binnen Nairobi zijn de regels juist streng en heb je overal vergunningen voor nodig. 

Shoestring Singlereis Kenia en Tanzania
Kleine bedrijfjes en winkels langs de weg

Onze camping voor de komende 2 nachten ligt niet ver buiten de grenzen van het Masai Mara Nationaal Park (website). Als we aankomen is de lucht al flink donker en we hebben net op tijd onze tenten opgezet. Daarna begint het hard te regenen en zelfs te onweren.

De camping is zeer basic, maar er is wel een gezellige gemeenschappelijke ruimte met bar en zowaar vrij goede WiFi. De buitendouches zijn heerlijk en hebben warm water. De toiletten zijn dan weer erg basic. Eigenlijk geldt dat hoe dichter accomodaties zich bij een populaire highlight bevinden, hoe duurder deze zijn. Logisch dat Shoestring dan voor een goedkope optie kiest. Op minder toeristische bestemmingen zaten we dan vaak weer beduidend luxer. 

Masai Stam
Masai ontvangen ons bij hun dorp

Na het opzetten van de tenten gaan we weer de Overland Truck in voor een bezoek aan een Masai-stam. Het is een kort ritje. De excursie begint weer met een welkomstdans en uiteraard moeten we zelf ook meespringen met de Masai. Het begint al te wennen. De groep wordt vervolgens gesplitst en we krijgen een rondleiding door het dorp. Ze laten ons onder andere hun huizen zien, en geven een demonstratie vuur maken. 

Masai Stam kinderen
Nieuwsgierige kinderen

Aan het einde worden we naar een afgelegen marktje met maar één in- en uitgang geleid waar de Masai een flink aantal kraampjes met souvenirs blijken te runnen. Een stamlid probeerde mij de stok waarmee vuur was gemaakt te verkopen.   

Masai maken vuur
Demonstratie vuur maken

Eenmaal terug op de camping is het tijd voor het avondeten. Hierna komen vertegenwoordigers van het ballonvaart-bedrijf Balloon Safaris Kenya langs voor de betaling van de Ballonsafari. Dit kon gewoon met creditcard. Daarnaast moeten we een vrijwaring tekenen. Pick-up time voor de ballonvaart morgen is 4:45, want we willen de zonsopkomst natuurlijk niet missen.

Dag 9: Masai Mara National Park

Geoffrey is zo vriendelijk geweest ook eerder op te staan en koffie en thee klaar te zetten. Het heeft vannacht weer flink geregend maar nu is het gelukkig droog. Gedurende de nacht hebben we in de tent hyena’s gehoord. Twee jeeps halen ons op en in het donker rijden we naar de ingang van Masai Mara National Park, en vervolgens naar de plek waar onze en andere ballonnen zullen opstijgen. 

Ballonvaart Masai Mara Kenia
We zijn niet de enigen die vandaag een ballonvaart maken

Onze ervaren piloot Paul is een Brit die op verschillende plekken op aarde ballonvluchten uitvoert. Na een korte briefing stappen we allemaal in de mand en stijgen we op. Het was een geweldige ervaring, ondanks dat we niet heel veel dieren gezien hebben. Alleen al het landschap en de zonsopgang maken het al de moeite (en de 400 USD) waard. We zien giraffen, hyena’s en zebra’s. Leeuwen die normaalgesproken in de ‘Lion Area’ te vinden zijn laten zich vandaag niet zien helaas.

Na een ruim uur vliegen landen we en worden we per jeep naar de ontbijtplek gebracht. We krijgen hier een tamelijk luxe champagne-ontbijt, zeker gezien het feit dat het midden in de Masai Mara plaatsvindt. Toeristen die in andere ballonnen hebben gevaren sluiten ook aan. 

Ballonvaart Masai Mara Kenia

Na het ontbijt maken we een Game Drive met de twee jeeps die ons ook vanochtend hebben opgepikt. Dit hoort ook bij het arrangement. Het voordeel van een jeep is dat het net wat kleinere en lastigere paden kan nemen dan onze truck. 

Ballonvaart Masai Mara Kenia
Champagne-ontbijt na de Ballonvaart over de Masai Mara Kenia
Champagne-ontbijt na de Ballonvaart over de Masai Mara
Cheetah / Jachtluipaard
Cheetah aan het ontbijt

Vanuit de jeeps zien we onder ander leeuwen en een cheetah / jachtluipaard die aan het eten is. We konden vrij dichtbij komen, en de pakweg 15 jeeps lieten het dier koud. Het zien van het jachtluipaard is nog steeds een van de hoogtepunten van deze Shoestring singlereis voor mij. 

Leeuw Masai Mara National Park
Mannetjesleeuw die net ontwaakt

We hopen deze reis natuurlijk allemaal de Big 5 te zien. De Big 5 bestaat uit de leeuw, de olifant, de buffel, de luipaard en de zwarte neushoorn. De term Big 7 kom je ook wel eens tegen, maar welke twee dieren er aan de 5 worden toegevoegd verschilt per land. In Oeganda vallen de berggorilla en de chimpansee onder de Big 7; in Zuid-Afrika worden de witte haai en de walvis hier onder geschaard.

Olifanten in Masai Mara National Park
Olifanten

In het Swahili zijn de woorden voor de dieren uit de Big5 als volgt:

 • Leeuw: Simba
 • Olifant: Tembo
 • Luipaard: Chui
 • Zwarte Neushoorn: Kifaru
 • Buffel: Nyati
Wildebeesten en Zebra's
Wildebeesten en Zebra’s. Staartje van The Great Migration

Na een paar uur verruilen we de jeeps weer voor onze vertrouwde truck. We zien veel dieren vandaag. De zwarte neushoorn en het jachtluipaard laten zich echter niet zien vandaag, We krijgen later nog genoeg kansen om de Big5 te voltooien. 

Hyena Shoestring Singlereis naar Kenia en Tanzania
Hyena
Grens met Tanzania / Serengeti National Park
Grens met Tanzania / Serengeti National Park
Ranger geeft uitleg in de Masai Mara
Ranger geeft uitleg

Bij onze lunchplek blijkt iets eerder vandaag iemand te zijn achtervolgd door een Nijlpaard; dit bij een toiletbezoek. De toilethuisjes staan niet al te ver van de oever van de rivier de Mara. We zien er een aantal hippo’s in het water liggen. Daarnaast drijven er wat verdronken gnoes in het water. Zij hebben de oversteek niet overleefd. 

Na de lunch maken we een korte wandeling langs de over van de rivier, begeleid door twee gewapende rangers. We zien er nog veel meer nijlpaarden en krokodillen. 

Nijlpaarden rivier Mara
Hippo’s aan de overkant van de river
Krokodil rivier Mara
Zonnebadende Krokodil
Hyena
Hyena
Elandantilopes Masai Mara Kenia
Elandantilopes
Giraf
Giraf

We zien nog een heeeel klein beetje van de Grote Trek, maar eigenlijk zijn we net 5 minuten te laat omdat we bij een ordinaire giraf stonden te lummelen terwijl er tig jeeps plankgas naar de rivier reden. Bij de rivier was net nog een flinke colonne wildebeesten en zebra’s overgestoken. Wij moesten het doen met wat twijfelaars die bleven twijfelen en niet overstaken. Een baby-gnoetje zat klem tussen het water en een te steile oever, en kwam niet meer omhoog. Het wist niet wat het moest doen en heeft het ongetwijfeld niet gered. Sad.

Dag 10: Reisdag naar Kisii

Om 7:00 vertrekken we voor een 8 uur durende rit naar Kisii. Kisii is een stad/regio die beroemd is om haar zeepsteen. Onderweg brengen we een tijdens een korte stop een bezoekje aan een theeplantage. In de regio waar we naar toe rijden schijnt het vaak te regenen dus mogelijk willen we bij het resort upgraden naar een kamer in plaats van weer de tent op te zetten. Julius zoekt het allemaal voor ons uit en voor een bescheiden bedrag kunnen we inderdaad allemaal een tweepersoonskamer krijgen. 

Shoestring Singlereis Kenia & Tanzania hotel
Hotel langs de weg

Nu we een stuk westelijker rondrijden is het landschappelijk een stuk mooier geworden. Heuvelachtiger en groener want het regent hier dus veel meer.

Guest house Kenia langs de weg
Guest House
theeplantage Kenia
Korte stop bij de theeplantage

Voor een kilo thee wordt op de markt ongeveer 20 shilling betaald. Een volle mand van 20 kg brengt dus 2.50 euro op. Slechts een deel van de opbrengst van mand gaat naar de plukkers, en met een mand plukken ben je wel even bezig. Buiten het bezoek aan de theeplantage stoppen we helaas niet meer in deze mooie groene heuvels. Vanuit de truck hebben we wel mooie uitzichten. 

Groene heuvels west kenia
Het is hier een stuk groener en heuvelachtiger
School in Kenia
Schooltje

Bij camping/hotel Itibo Resort kregen we dus de mogelijkheid voor 2.500 p.p. (16 euro) een tweepersoonskamer te krijgen. We komen er mooi op tijd aan en hebben dus de tijd weer eens te wassen. Er is toevallig ook een Nederlandse familie aanwezig die een rondreis maakt door Kenia en Tanzania. Zij hebben hun individuele reis op maat laten maken door Matoke Tours, specialist in Afrika Reizen. 

Watermeloenen-stand in kenia
Watermeloenen-stand bij een van de boodschappenstops

Vandaag nemen we afscheid van onze truck en David de driver, want morgen rijden we Tanzania binnen en daar mogen zowel David als onze Keniaanse truck niet rijden van de wet. Dit betekent dat we naast een nieuwe truck ook nieuwe tenten en slaapmatten krijgen. 

De truck blijkt een oude DAF-legertruck. De tenten zijn wat krapper, zowel in de lengte als in de breedte. Ook de slaapmatjes zijn iets dunner geworden maar nog altijd goed te doen. 

Dag 11: Reisdag naar Musoma, Tanzania

Vandaag staat er weer een reisdag op het programma, en zullen we ook de grens met Tanzania overgaan. In Kisii bezoeken we eerst nog een zeepsteenfabriek. We krijgen wat demonstraties en worden daarna het winkelgedeelte in geleid. Vrijwel iedereen koopt er wat souvenirs. 

Zeepsteenfabriek Kisii
Werknemers van de zeepsteenfabriek
Kisii zeepsteenfabriek
De soapstond fabriek die we hebben bezocht

Rond 12 uur naderen we de grens met Tanzania. Bij de grensovergang ging het allemaal niet heel erg vlot. In totaal heeft het zo’n 2 uur geduurd voordat we door konden rijden. 

Grensovergang Kenia - Tanzania
Grensovergang met Tanzania

Net als in Kenia wordt er veel naar ons gezwaaid, maar hier hebben we binnen een paar minuten toch ook al een middelvinger en twee handgebaar-pistoolschoten te pakken. Interessant. Het landschap is fraai en wat opvalt is dat hier, anders dan in Kenia, ineens veel ruige rotsformaties te zien zijn.

rotspartijen Tanzania
Eenmaal in Tanzania zagen we steeds vaker dit soort rotspartijen

Wil je naar Tanzania, maar liever niet met een groepsreis/single-reis? Reisorganisatie TUI Reizen biedt individuele rondreizen door Tanzania aan. Naast Shoestring bieden ook onder andere ANWB Reizen, Koning Aap, Djoser en Sawadee groepsrondreizen door Tanzania aan. 

bootje Victoriameer Tanzania
Victoriameer

We kamperen pal aan het Victoriameer, bij het stadje Musoma. Matvilla Beach Lodge & Campsite (website) is weer een resort met kampeer-optie. Het sanitair is zeer matig maar er is WiFi en 2 barren. Een daarvan ligt aan het meer en biedt een mooi uitzocht op de zonsondergang. Al met al is het een prettige plek. Er lopen veel katten met kittens, rock hyraxes en aapjes rond.

Shoestring Singleries Tent bij Victoriameer
Onze nieuwe tent met luifel aan Lake Victoria

Geoffrey zorgt zoals elke avond weer voor de maaltijd. Dit keer pakt hij extra uit met BBQ-spiezen. Joel, onze nieuwe driver, leren we nu ook beter kennen.

Lake Victoria Tanzania
Lake Victoria

Dag 12: Reisdag naar Serengeti National Park

Om 8:30 vertrekken we voor de rit naar Serengeti National Park. Dit is een van de bekendste wildparken van Afrika. Anders dan bij Masai Mara kamperen we nu echt binnen de grenzen van het park. Het laatste deel van de rit vandaag zal dus al een beetje een Game Drive zijn.

We maken eerst nog een stop in Musoma. Geoffrey moet boodschappen inslaan voor 2 dagen, veel mensen moeten Tanzaniaanse shillings pinnen en een aantal wil een Tanzaniaanse SIM-kaart kopen. Anders dan in Kenia is de aanschaf van een SIM-kaartje een heel gedoe. We willen per se een kaart van VodaCom (beste netwerk), en waar we in Kenia bij de Airport met een paar minuten klaar waren duur het hier 45 minuten voor 3 SIM-kaartjes. We betaalden 7.50€ voor 3.5 gig voor een maand. Gelukkig was Jeffrey nog niet terug van boodschappen dus de rest van de groep zat niet echt op ons te wachten in de truck.

Serengeti National Park Tanzania
Serengeti National Park

Rond 13:00 komen we aan bij de ingang van Serengeti National Park, bij de Ndabaka Gate. We lunchen eerst net buiten het park. Safari-reizen zijn duur en om de kosten te drukken picknicken we, hebben we een eigen kok mee en overnachten we meestal op hele basic plekken. En dan nog is het geen goedkope reis.

Als je liever niet kampeert en/of met een groep reist en het budget voor jou geen probleem is dan kun je voor luxe (individuele) safari-vakanties in Kenia en/of Tanzania ook eens kijken bij:

Olifant in de Serengeti
Olifant in de Serengeti

Eenmaal in het park rijden we in een paar uur naar de camping. Onderweg zien we olifanten, giraffen, zebra’s, waterbokken, Kaapse buffels en impala’s. Op een gegeven moment moeten de ramen dicht want er vliegen ineens flink wat tseetsee-vliegen in de bus. Het wordt lekker heet zo. Serengeti betekent ‘eindeloze weiden/eindeloos land’ in Masai taal en die naam is goed gekozen. 

kudde folianten serengeti
nog meer olifanten

De public campsite in het park is zeer basic, met koude douches en weinig waterdruk. Ik sluit mezelf nog op op een toilet door de deur waar alleen een afgebroken deurklink aan zit dicht te duwen. Lekker slim. Ik weet er gelukkig uit te klimmen.

Hier midden in het park zijn geen helpende handen in te huren dus we moeten zelf helpen met koken en afwassen. Ook prima. Er is een overdekte keuken. Er sloop die nacht een hyena over het kamp, en ‘iets’ knaagde aan onze tent vannacht en liet zich niet verjagen wanneer ik op het tentdoek sloeg. Ook klagelijk gejammer van een dier gehoord. Interessante nacht. Bij het toiletgebouw van de dames houdt na de schemering zich een groep Kaapse Buffels op.

Serengeti National Park
Serengeti National Park

Dag 13: Serengeti National Park

Om 5:30 staan we op, want om 6:00 vertrekken we voor een vroege Game Drive. We blijven hier twee nachten dus de tent kan blijven staan. Geoffrey heeft geen volledig ontbijt klaar staan maar wel koffie/thee en bananen en biscuits. de VodaCom-sim doet het hier in the middle of nowhere prima. 

Zonsopkomst in Serengeti National Park Tanzania
Zonsopkomst in Serengeti National Park Tanzania
Safari Jeeps Serengeti National Park
Safari-jeeps

De wild-oogst in de ochtend valt wat tegen. Veel hippo’s, zebra’s, olifanten maar nog altijd geen zwarte neushoorn of luipaard. Deze twee moeten we nog steeds zien te spotten voor onze Big5-bingokaart.

Om 11:30 zijn we terug op de campsite voor een brunch. Daarna hebben we rust en om 15:00 doen we nog een tweede game drive.  Die viel helaas ook tegen; we hebben de Big5 nog altijd niet compleet.

We komen onderweg voor het eerst deze reis een Overland Truck als de onze tegen, dus met een grote groep. Het is een internationaal gezelschap en ze hebben onafhankelijk van elkaar geboekt. Een deel van hen maakt een krankzinnige reis van 77 dagen. Je kunt bij deze reis ook later aanhaken of eerder afhaken. De gehele trip gaat van Nairobi naar Kaapstad, waarbij je de volgende landen doorkruist: Kenya, Uganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika.

Deze en andere lange reizen door Afrika worden georganiseerd door Absolute Africa. Anders dan bij ons moeten de deelnemers zelf koken, boodschappen doen et cetera. Het lijkt mij nogal intens maar als je interesse hebt; dit is de link naar de 77-daagse Afrika-reis

Mobiele kiosk op de picknickplek
Mobiele kiosk op de picknick-plek
Olifanten in de Serengeti Tanzania
Olifanten

Eenmaal terug op de campsite blijkt de andere truck er ook te zijn. Voor onze chef extra stressvol want nu moet hij de overdekte ruimte delen met de andere groep en zorgen dat de spullen niet door elkaar raken. Na het avondeten is er een kampvuur waar gids Julius zijn eerste marshmallow ooit probeert. 

Geoffrey de Chef tijdens de Shoestring singlereis naar Tanzania en Kenia
Onze chef toast brood voor de brunch

Dag 14: Reisdag naar de Ngorongoro Krater

Om 8:00 vertrekken we, met tent dit keer, naar een oostelijke uitgang van de Serengeti. Zo hebben dus weer een halve dag Game Drive. Onze tickets voor Serengeti National Park zijn 48 uur geldig dus we moeten wel op een bepaalde tijd het park uit zijn.

We zien tijdens de ochtend-drive vier hyena’s om twee mannetjesleeuwen, een leeuwin en hun kill cirkelen. Mooi om te zien maar we wachten nog steeds met smart met z’n allen op de ‘chui’ (luipaard in Swahili). Niet veel later zien we 10 jeeps stilstaan en iedereen blijkt naar een luipaard half slapend in een boom te turen. 4/5 kunnen we nu afvinken; Black Rhino is de laatste.

Aapjes Serengeti

We rijden vandaag naar een camping vlakbij de Ngorongoro-krater. Dit is de enige excursie waarbij je bij het boeken van de reis moet aangeven of je deze wilt doen. Nogmaals: dit is zeer de moeite waard. Iedereen in de groep had deze trip gelukkig ook geboekt. 

Buffels in de Serengeti
Serengeti
Serengeti betekent: eindeloze weiden/eindeloos land

De tenten hebben we inmiddels zo vaak opgezet dat dit ook in het donker prima gaat. Bovendien is iedereen – behalve ik – zo slim geweest een hoofdlamp mee te nemen. Ik moet het doen met een zaklampje in mijn mond. 

camping bij Ngorongoro Krater
de camping vlakbij de Ngorongoro Krater

We overnachten bij Simba Ngorongoro Public Camp. De Ngorongoro Crater is een van de highlights van Tanzania, dus er staan nog diverse andere groepen die de volgende ochtend de krater in zullen gaan. De camping is wederom simpel maar er zijn wel warme douches en er is een zittoilet. 

Dag 15: Ngorongoro Krater

Al om 5:30 gaat de wekker voor de Game Drive door de krater. Dit doen we niet met onze eigen truck, maar met 2 trucks en externe gidsen. De reden dat je al bij het boeken van de reis moet opgeven of je deze excursie wil doen is dat er per dag slechts een beperkt aantal mensen de krater in mag. En de jeeps moeten ook natuurlijk geboekt worden vooraf. Geoffrey is weer zo vriendelijk geweest heel vroeg koffie en thee klaar te hebben staan. Hoe vroeg we ook op moeten de hele groep staat altijd op tijd klaar. Erg prettig dat er geen mensen zijn waar we geregeld op moeten wachten. 

Afdalen de krater in
Afdalen de krater in

De Ngorongoro-krater (een volledig intacte vulkaankegel) is het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. De naam ‘Ngorongoro’ betekent ‘belletje van een lead cow’  in Masai-taal.  We hebben nog altijd de Zwarte Neushoorn niet gespot, maar in de Ngorongoro-krater zou de kans hem te zien het grootst zijn. 

Leeuwen in Ngorongoro Krater
Leeuwen hebben het gezellig deze zondagmorgen
Jeep in Ngorongoro Krater

Het is een fantastische ochtend, een van de hoogtepunten van de reis. De foto’s worden hier mooier met de randen van de vulkaankegel als achtergrond. Ook de dieren lijken ook wat actiever en minder schuw hier. Maar…. Geen zwarte neushoorn te bekennen. Hij zou gespot zijn tegen de kraterwand maar we konden hem niet tracken met onze verrekijkers.

Ook hebben we geen luipaarden gezien vandaag, dus het blijft bij 1. Leeuwen zien we wel; een vrouwtje loopt zelfs vlak langs de jeeps. We lunchen met onze meegebrachte lunchbox midden in de krater. Om 14:00 rijden we via een steile klim de krater uit, maar niet voor we gestopt zijn bij een indrukwekkend uitzichtpunt, waar we ook een groepsfoto laten maken. 

Leeuw Ngorongorokrater Tanzania
Kaapse Buffel Ngrongoro
Struisvogel
Struisvogel
Panorama uitzicht Ngorngoro-krater
Panorama-uitzicht Ngorngoro-krater

De safari-jeeps rijden ons naar de volgende camping, waar Joel en Jeffrey al zijn gearriveerd met onze truck.  Ze hebben ook al onze tenten opgezet, heel relaxed. Vanochtend hadden ze ze ook al opgebroken omdat de groep vroeg moest vertrekken.

Twiga Campsite in Mto wa Mbu is prima, met een zwembad, mooi gras, wifi. Top eigenlijk. Jeffrey heeft erg uitgebreid gekookt deze avond. Tijdens de briefing wordt er vast gekeken wat men zoal wil doen op Zanzibar. Scuba diving, met dolfijnen zwemmen, snorkelen worden besproken. Het Freddie Mercury huis uiteraard ook.

Morgenochtend is er nog een optionele fiets-excursie hier van het dorp Mto wa Mbu naar een meer: Lake Manyara. Ik doe er maar mee, ook al klinkt 35 euro wat veel voor een fietstochtje. De helft van de groep kiest er voor uit te slapen. Ook begrijpelijk na de lange dagen.

Dag 16: Lake Manyara & Reisdag naar Moshi

Met z’n achten doe we de culturele- en natuurfietstocht naar Lake Manyara. We zien flamingo’s, wildebeesten en zebras. We hebben af en toe wat problemen met onze fietsen; de ketting vliegt er bij sommige een paar keer af. Het is niet een hele boeiende excursie maar bewegen is altijd lekker. Fietsen in het buitenland geeft sowieso een gevoel van vrijheid, vind ik. 

Lake Manyara tanzania
Lake Manyara

Op de terugweg naar de camping bezoeken we nog kost een rijstplantage en bananenplantage. Al met al weinig nieuws gezien vandaag maar fietsen is altijd leuk. In dit stadje wonen 120 stammen gemoedelijk samen, maar dat hebben we verder weinig van meegekregen. 

Shoestring Singlereis fiets-excursie Tanzania
Op de terugweg van Lake Manyara naar de camping
Rijst-Plantage Mto wa Mbu
Rijst-Plantage bij Mto wa Mbu

Daarna gaan we weer truck in voor rit naar Moshi, gelegen aan de voet van de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Het is nogal bewolkt vandaag dus hopelijk kunnen we er iets van zien.

We hebben een lunch- en boodschappenstop bij een bewaakte supermarkt Arusha. Ik loop met 2 anderen het terrein af voor een rondje over de lokale markt. Een kerel blijft ons achtervolgen en wil ons een tour geven. Vrij irritant. 

Mount Kilimanjaro is helaas helaas volledig verborgen in de wolken. We zien er niets van. We rijden er ook gewoon aan voorbij. Jammer en ook zonde dat het programma hier niet meer/langer de kans biedt hem te zien. Op de camping staan we weer met de groep die de 77-dagen Afrika-reis doet en zijn maken de volgende ochtend een hiken naar het Basecamp van de Kilimanjaro. Had mij ook een goed idee geleken. 

Camping Hotel Camp Marungu is prima, met zwembad, bar, Wifi en een overdekte zitruimte met elektriciteit. Morgen nemen we een openbare bus naar Dar es Salaam, dus we nemen vanavond vast afscheid van onze driver Joel en kok Geoffrey.

Dag 17: Reisdag naar Dar es Salaam

Vandaag staat alleen een busrit naar Dar es Salaam op het programma, met een reguliere bus. Deze busrit zal ongeveer 11 uur duren. Het is wederom bewolkt dus we hebben weer geen blik op de Kilimanjaro kunnen werpen. Jammer ook voor de andere groep die de hiken gaat doen. 

De truck rijdt ons eerst in een half uur naar het busstation, en daar nemen we definitief afscheid van de driver en chef. Onze gids Julius gaat nog wel mee; hij blijft tot onze terugvlucht bij ons. Het blijkt een prima bus te zijn die al halfvol zit. Met onze groep er bij zit raakt hij helemaal vol. Op een TV-scherm voorin de bus worden gospelclips afgespeeld. 

We maken slechts 1 tussenstop gedurende die 11 uur. De chauffeur maakt dus veel uren achter elkaar maar gelukkig heeft hij genoeg afleiding dankzij zijn mobiele telefoon. Om 19:00, wat eerder dan verwacht arriveren we op het busstation in Dar es Salaam. Julius belt voor vervoer dat ons naar het uiteindelijk hotel brengt: Kipepeoa Beach Village.

Kipepeoa Beach Village Dar es Salaam Tanzania
Onze huisjes in Kipepeoa Beach Village

Het is een mooie plek, goede chicken curry ook. Julius had van te voren doorgebeld wat we wilden eten zodat we snel aan konden schuiven na aankomst. Jammer dat we pas in het donker aankomen en de volgende ochtend alweer om 7:30 vertrekken. Het zijn leuke huisjes met een mooie bar/restaurant aan het water, maar je hebt er zo weinig aan in die korte tijd. 

Kipepeoa Beach Village Dar Tanzania
Kipepeoa Beach Village
Kipepeoa Beach Village Dar es Salaam Tanzania
Kipepeoa Beach Village

Dag 18: Ferry naar Stone Town, Zanzibar

Na het ontbijt worden we om 7;30  door een busje opgehaald voor de rit naar het vertrekpunt van de ferries in Dar es Salaam. Om 9:30 varen we af richting Zanzibar City. We hebben tickets voor de VIP-ruimte, met fijne stoelen. Op het dek en elders op de boot is het inderdaad wat druk, dus prima. De koffie is wat waterig maar we mogen niet klagen. Na 2 uur varen komen we aan in de haven van Zanzibar City, of eigenlijk Stone Town, het oude centrum van Zanzibar-City.

Bij aankomst is het een behoorlijke chaos bij het immigratie-loket. Hoewel Zanzibar geen land is krijgen we toch een stempel in ons paspoort. Zanzibar voelt zich wat autonoom, zoals bijvoorbeeld Corsica dat ook doet. We lopen met onze bagage in 5 minuten naar ons hotel. Dit is het All Seasons Hotel midden in Stone Town. We slapen op prima kamertjes met airco en mooie badkamers.

Een optionele excursie is een rondleiding door Stone Town, maar de groep gaat liever snorkelen. Dit wordt door Julius geregeld, maar hij mag zelf niet als gids optreden op Zanzibar. We worden dus door iemand anders naar de bootjes begeleid. Onze gids kan wel gewoon mee. Gecombineerd met het snorkeltourtje konden we ook Prison Island bezoeken, maar dit maakte het geheel een stuk duurder en niemand zat er echt op te wachten. Prison Island hebben we dus overgeslagen

Secret Garden Zanzibar Tanzania
Restaurant Secret Garden in Stone Town

We moeten het vanaf vandaag zonder onze chef doen dus zelf onze maaltijden regelen. Het hotel raadt ons aan om bij ‘Secret Garden’ te gaan eten. Het restaurant is zeer Instagrammable maar verder niet buitengewoon. Er zou die avond live muziek zijn maar omdat we geen zin hadden om nog eens 3 kwartier te wachten tot het begon en er extra voor te betalen woorden we in een zijkamertje gestopt. Na het avondeten gaat een deel van de groep nog naar een sapjesbar aan de boulevard. Hoewel we de volgende ochtend geen Shoestring-programma hebben gaat iedereen toch op tijd naar bed.

Dag 19: Old Slave Market, Freddie Freddie Mercury & Sunny Palms Beach Resort Zanzibar

In de ochtend is een deel van de groep op eigen initiatief naar de oude slavenmarkt, het slavenmonument en kathedraal geweest. Hier kregen we een prima rondleiding  Vervolgens wilde een paar mensen nog heel graag naar het geboortehuis van Freddie Mercury. Ja die is dus op Zanzibar geboren. 

Hotel All Seasons Zanzibar City
Ontbijt op het dakterras van het All Seasons Hotel
Oude Slavenmarkt
Oude Slavenmarkt
Geboortehuis Freddie Mercury
Geboortehuis Freddie Mercury

Aan het einde van de ochtend haalt een bus van het Sunny Palms Beach Resort ons op en brengt ons naar hun geweldige resort. Shoestring maakt voor deze singlereis-bestemming voor het eerst gebruik van dit resort, nadat ze in voorgaande jaren altijd een wat minder resort (Paradise Beach in Nungwi) boekten. In de reviews had ik al gelezen dat dit vrij matig was, dus ik was blij verrast toen ik hoorde dat ze een switch hadden gemaakt..

Het Sunny Palms Beach Resort bestaat pas 2 jaar. Van wat ik begrepen heb wil Shoestring wil het (ook) gaan gebruiken voor hun duurdere Tanzania-Only reis, die je ook op Shoestring website kunt vinden. De gids glunderde in elk geval helemaal toen we bij het resort aankwamen. Hopelijk blijven ze deze plek ook gebruiken voor de Kenia & Tanzania Shoestring Singlereis. 

Sunny Palms Beach Resort
Sunny Palms Beach Resort

We lunchen in het restaurant van het resort. Bediening is uiterst traag en er is altijd goede met wisselgeld (dat is er niet), maar verder is het er heerlijk. Die middag doen we helemaal niets anders dan aan het zwembad liggen. Met de ervaringen van de lunch in het achterhoofd eten we die avond bij een restaurantje aan het strand, op tien minuten lopen: Tuna Beach. Op Google had het prima recensies en het bleek ook, ehmm een bijzondere ervaring. 

Dag 20: Sunny Palms Beach Resort Zanzibar

De volgende ochtend gaat vrijwel de gehele groep met dolfijnen zwemmen. Dit vindt plaats bij de noodpunt van Zanzibar, dus men wordt al om 6:00 opgehaald. Het ontbijtbuffet is prima. Wat opvalt is dat zelfs in een behoorlijk luxe resort als dit gebruik wordt gemaakt van aanmaak-koffie. 

Sunny Palms Beach Resort Zanzibar Tanzania
Sunny Palms Beach Resort
Standhut Zanzibar Tanzania
Onze accomodaties in Sunny Palms Beach Resort
Onze accomodaties in Sunny Palms Beach Resort
Laatste accomodatie Shoestring Singlereis Kenia & Tanzania: Sunny Palms Beach Resort
Palms Beach Resort

Na het avondeten (we eten bij een restaurant vlak naast het resort) zetten we gids Julius in het zonnetje; een van ons geeft een mooie speech en hij krijgt natuurlijk zijn fooi.

Julius benadrukt in zijn dankwoord nogmaals eens het belang van ons bezoek aan bijvoorbeeld Lake Baringo, Lake Naivasha, Lake Manyara en het langsgaan bij de de Pokot-stam. Dit in het kader van de local impact die Shoestring singlereizen zo graag wil maken.

Morgen is alweer de laatste dag aangebroken van onze Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania. Gelukkig vliegen we pas in de avond dus we hebben nog een hele dag op het resort. 

Dag 21: Sunny Palms Beach Resort Zanzibar & Airport

Vandaag staat er dan echt niets meer op het programma. We lummelen wat aan het zwembad, en om middernacht worden we met een busje naar het vliegveld van Zanzibar gebracht. Onze kamers waren voor deze nacht nog geboekt, dus we hoefden pas vlak voor middernacht uit te checken. Ruim op tijd kwamen we op de luchthaven aan. Ik vloog met een deel van de groep via een overstap op Nairobi; de andere helft van de groep zou een overstap op Istanbul hebben. 

Sunny Palms Beach Resort Zanzibar
bootjes in de Indische Oceaan, Zanzibar Tanzania
bootjes in de Indische Oceaan
Strand Zanzibar
strandje voor het resort

Dag 22: Slotdag Shoestring Singlereis naar Kenia & Tanzania; Aankomst in Nederland

Geheel volgens planning kwamen we tegen 17:00 aan op Schiphol. 

Ik heb echt een fantastische tijd gehad in Kenia en Tanzania. Het schijnt een van de minder geboekte single reizen te zijn bij Shoestring, waarschijnlijk vanwege het avontuurlijke karakter, de lange reistijden en het kamperen. Mijn sprak dat nu juist aan. Het was een aaneenschakeling van hoogtepunten, waarbij ik Lake Baringo (veel overlap dus met Lake Naivasha) en het niet kunnen zien/ervaren van Mount Kilimanjaro de enige minpuntjes waren.

Mocht je, net zoals ik lang heb gedaan, twijfelen of een single reis iets voor je is: probeer het gewoon een keer. Ik zie mezelf dit in elk geval zeker vaker doen. Thanks voor lezen; chapeau als je je hier volledig doorheen hebt geworsteld. Meer over deze en andere Shoestring Singlereizen lees je op shoestring.nl/kenia-tanzania-zanzibar

Voor individuele reizen door Kenai en of Tanzania kun je onder andere terecht bij Djoser, Sawadee, TUI Reizen en Koning Aap

Tot slot: dit is mijn persoonlijke ervaring en een verslag van de reis zoals die voor mij / onze groep verlopen is. Zeker in Afrika kunnen dingen anders gaan dan gepland. Ook kan Shoestring het programma van deze singlereis aanpassen, wisselen van accomodatie(s), overland truck, gids, et cetera. Wat ik maar wil zeggen: aan de tekst die op deze pagina wordt weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend. 

Plaats een reactie