Overweeg je op singlereis naar Jordanië te gaan? In dit artikel vind je een aantal reisorganisaties die dit aanbieden, en een indruk van mijn eigen ervaringen met de 14-daagse Shoestring-reis.
Een singlereis naar Jordanië heeft eigenlijk nooit torenhoog op mijn wish-list gestaan, maar tijdens een singlereis naar Kenia en Tanzania waren er meerdere groepsgenoten al met zo’n reis mee geweest. Zonder uitzondering waren zij zeer enthousiast.
Omdat ik zeer te spreken was over de reisorganisatie Shoestring heb ik gekeken wat zijn aan Jordanië-mogelijkheden hebben. Zij bieden 2 reizen aan, een van 8 dagen en een ‘avontuurlijke variant’ van 14 dagen.
Ik heb gekozen voor die langere reis, waarbij je naast de bekendste highlights Amman, Petra, Wadi Rum en Aqaba ook Jerash, Madaba, Kerak en Shobak bezoekt. De Dode Zee ontbreekt natuurlijk ook niet. Bekijk deze Shoestring Jordanië Reis en het programma van dag tot dag.
Ook vind je op die pagina vertrekdata, prijzen en kun je zien wie er al geboekt hebben (leeftijd en geslacht). Ook kun je de accommodatie zie waar je zult overnachten. Houd er rekening mee dat er nog een aardig bedrag bij komt aan optionele excursies, eten en fooien. En souvenirs natuurlijk, als dat je ding is.
Reisorganisaties voor een Singlereis Jordanië
Ook een aantal andere aanbieders van single-reizen heeft Jordanië in het reisaanbod. Ik heb dus gekozen voor de ‘Jordanië Avontuurlijk’ reis van Shoestring , maar je hebt ook andere opties:
- Sawadee heeft 3 single reizen naar Jordanië. een 8-daagse groepsreis met alle hoogtepunten van Jordanië, een 12-daagse groepsreis waarbij je net wat meer kunt zien, een een gecombineerde groepsreis waarbij je ook Israel en de Palestijnse gebieden bezoekt. Deze reis duurt 15 dagen. Bekijk deze 3 single-reizen op Sawadee.nl/Jordanie
- TUI Reizen heeft een 8-daagse singlereis naar Jordanië; Cultuurschatten van Jordanië. Dit is ene 8-daagse reis, en een eenpersoonskamer is inclusief. TUI hanteert geen leeftijdsgroepen. De minimale en maximale groepsgrootte is 15 – 22. Bekijk het dagprogramma van deze trip, en de actuele prijzen en vertrekdata op TUI.nl/Jordanie
- ANWB Reizen biedt een 8-daagse single groepsrondreis Duizend en één nacht Jordanië aan. Ook hier doe je alle hoogtepunten aan, en overnacht je in comfortabele en centraal gelegen hotels. Zie anwb.nl/Jordanie
- Shoestring heeft naast de ‘Jordanië Avontuurlijk reis’ van twee weken ook een kortere reis, namelijk van 8 dagen. Amman, Petra, Wadi Rum en Aqaba staan allemaal op het programma. Bekijk de 8-daagse reis op Shoestring.nl/Jordanie
- Villavibes (voor HBO+ singles) biedt ook singlereizen naar Jordanië aan. Je hebt de keuze uit twee rondreizen: een wandelreis of culturele rondreis. Bekijk de prijzen en vertrekdata op Villavibes.nl
Shoestring Singlereizen
Als ik terug kom van deze reis zal ik hier onder een reisverslagje en foto’s plaatsen. Op deze website vind je een specifieke sectie gewijd aan Shoestring Single Reizen, echter zal ik hier ook beknopt ingaan op deze reisorganisatie. Shoestring organiseert diverse soorten reizen naar Europese en exotische bestemmingen, namelijk Individuele Rondreizen, Groepsreizen en Single/Alleengaande Reizen. Betreffende de single reizen hanteren ze verschillende leeftijdscategorieën: 18 tot 45 jaar, 25 tot 35 jaar en ‘Elke Leeftijd’. Als je binnen een jaar afwijkt van een leeftijdscategorie, wordt er wel eens een oogje dichtgeknepen. In tegenstelling tot de groepsreizen, zijn koppels niet toegestaan bij de alleenstaande reizen.
Bij veel reizen heb je de optie om een éénpersoonskamer te kiezen, maar dat geldt niet voor kampeerreizen. Gedurende dit soort reizen deel je een tent met een reisgenoot van hetzelfde geslacht. De Singlereis naar Jordanië is geen kampeerreis, daar waar mijn trip naar Oost-Afrika dit wel was.
Groepsreis Jordanië Avontuurlijk
Jordanië oefent op iedere reiziger een bijzondere aantrekkingskracht uit. Niet vreemd natuurlijk met absolute hoogtepunten als de verborgen stad Petra, de Dode Zee en een van ’s werelds mooiste woestijnen, de Wadi Rum. Uiteraard komen deze wonderbaarlijke plekken ruim aan bod tijdens je reis, maar daarnaast ga je ook van de gebaande paden – Shoestring
Grofweg bezochten we tijdens deze Shoestring Singlereis naar Jordanië de volgende locaties. Mocht je interesse hebben in deze reis, bekijk dan zeker het actuele reisprogramma. Mogelijk zijn er inmiddels bestemmingen gewijzigd.
- Amman (de hoofdstad)
- Jerash
- Madaba
- Kerak
- Shobak
- Petra (langer dan bij de meeste andere single reizen)
- Wadi Rum
- Aqaba
- Dode Zee
Kosten van de Shoestring Singlereis ‘Jordanië Avontuurlijk’
De prijs voor deze reis verandert steeds in aanloop van de vertrekdatum. Dit heeft met name te maken met de vlucht, en waarschijnlijk ook wel wat met het aantal deelnemers. Uiteindelijk zat de groep om maar liefst 5 verschillende vluchten. Sommigen hadden zelf een vlucht geregeld en alleen het land-arrangement bij Shoestring geboekt.
Verder waren er mazzelaars met een directe vlucht vanaf Schiphol, en wat pechvogels (waaronder ik) die wel een overstap hadden. Sommigen zelfs vanaf Brussel vanaf Schiphol. Let hier bij het boeken goed op! Soms loont het echt om zelf je vlucht te boeken.
Voor Jordanië is trouwens een visum vereist, echter regelt Shoestring een groepsvisum. Althans, als je dezelfde vlucht neemt als de reis van de groep. Anders moet je je gein visum regelen.
Groeps-app
Enkele weken voor vertrek werd er een groeps-app opgericht. Via WhatsApp kun je dan al zien wie je reisgenoten zullen zijn. Naarmate de vertrekdatum naderde werd men wat actiever op WhatsApp, met bijvoorbeeld vragen over wat zoal mee te nemen. Want hoewel de Shoestring-website boordevol informatie en tips staat blijven er toch altijd wat vragen over. Als je de reisorganisatie vragen mailt krijg je vrij snel antwoord, is mijn ervaring.
Dag 1: Vertrek vanaf Schiphol & Brussel
Mijn vlucht ging dus vanaf Brussel met een overstap in Istanbul. Op Brussel Airport ontmoette ik ook de eerste groepsgenoot. De rest zat allemaal op andere vluchten. Twee mensen die zelf hun vlucht geboekt hadden waren er zelfs een dag eerder, dus die hadden een dag extra in Amman. Niet dat die stad daar per se toe uitnodigt, maar het is wel relaxed ook met het oog op een mogelijke nacht-overstap (zoals op mijn vlucht) met aansluitend gelijk een vol dagprogramma en in de avond een kookworkshop.
Dag 2: Amman
In de vroege ochtend kwamen we aan bij het hotel in Amman. We hadden ongeveer 2 uurtjes om even op bed te liggen; daarna ontmoetten we onze gids. Hij hield een praatje over wat we konden verwachten, welke excursies er zoal optioneel zijn (dit staat ook allemaal op de Shoestring-site) en wat we in moesten leggen voor fooien. Hij zou hier zorg voor dragen dus daar hadden we geen omkijken meer naar.
Vervolgens deden we een stadstour door Amman. We bezochten de citadel, het Romeins theater van Amman, een markt en een moskee. Tussendoor lunchten we in een restaurant waar veel andere toeristen zaten. Onze gids regelde steeds de plekken waar we gingen eten, en iedereen ging hier mee akkoord. Meestal kwamen we dan op plekken waar ook andere gidsen hun groep mee naartoe namen maar goed. Voordeel is dat dit soort restaurants wel voorbereid is op grote groepen.
Ook werd er gepind (bij pinautomaten in Jordanië kun je vaal maximaal 200 of 250 dinar pinnen) en wie het wilde schafte een lokale SIM-kaart aan. Zain heeft het beste netwerk en ik betaalde iets van 14 dinar voor 40 gig, geldig voor een maand.
Een deel van de groep, waaronder ik, had zich opgegeven voor de kookworkshop bij Beit Sitti, waar we authentieke Jordanese gerechten gingen leren maken. Met dit soort activiteiten probeert Shoestring ‘Local Impact’ te maken. Geld komt zo terecht bij minder voor de hand liggende plekken of op minder bekende toeristische bestemmingen. Nobel en prima, al slaan ze er soms iets in door naar mijn idee, zoals de fietstocht verderop in deze reis. De kookworkshop was echter zeer de moeite waard; de dames maakten er echt een belevenis van. En niet onbelangrijk: onze zelf bereide maaltijd was erg lekker.
Hierna aan iedereen vroeg zijn nest in, want voor de mensen die vanochtend vroeg zijn aangekomen was het een erg intensieve dag. Morgen vertrekken we naar het noorden van Jordanië; 1 dag Amman is ook echt voldoende.
Single reizen naar Jordanië boek je bij Shoestring, Sawadee, TUI Reizen en ANWB Reizen. Sawadee heeft met 3 verschillende reizen de meeste keuze. Shoestring heeft er 2.
Dag 3: Umm Qais
Na het ontbijt stond er een grote touringcar voor het hotel voor ons klaar. Een prima bus met Wifi, genoeg beenruimte en airco. Iedereen had dus ook 2 stoelen. Heel wat luxer dan de overland truck waar ik tijdnes de Shoestring single reis door Kenia en Tanzania in heb gezeten.
De rit naar Umm Qais zal 2 uur duren en in die tijd vertelt Osama ons van alles over het land. Hij heeft voor in de bus een landkaart opgehangen die hij na zijn praatjes opklapt.
Umm Qais (Arabisch: أم قيس) is een dorp in in het noordwesten van Jordanië gebouwd op en naast de ruïnes van de Hellenistisch-Romeinse stad Gadara. Er zijn bijna geen andere toeristen; dit als gevolgd van de onrust in de regio (eind 2023). Helaas zouden we nog veel vaker te horen krijgen dat toeristen massaal wegblijven en dat veel reizen zijn geannuleerd. Shoestring hield voorafgaand aan de reis de situatie nauwlettend in de gaten, en heeft contact met de lokale agent die de reis uitvoert. Daarnaast kijken ze natuurlijk ook naar het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Wij hebben deze reis nauwelijks iets van de oorlog gemerkt.
Na Umm Qais gaan we naar een plek waar we uitzicht hebben op een soort 4-landenpunt. In de verte horen we knallen, en dit blijken wel bommen te zijn. De gids vindt het allemaal niet zo bijzonder. Gedoe tussen Israel en Libanon, kennelijk heel normaal.
Daarna doen we hike met een lokale your guide (weer een Shoestring local impact dingetje, lees meer over Shoestring en hun doelen) ) naar een uitzichtpunt vanwaar we de Golanhoogten (Syrië maar door Israël bezet) kunnen zien.
We worden op een gegeven moment door militairen met een jeep met mounted machinegeweer gezegd dat we niet verder mogen. Ze zeggen dat de watch aan de overkant zich kan vergissen in een groep toeristen en ons voor troepen kan aanzien, zoiets..
We sluiten de hike af met thee op een groot tapijt dat bij het uitzichtpunt onder een boom ligt. Wat hier en elders in Jordanië opvalt is de enorme hoeveelheid zwerfafval. De gids vertelt det er buiten de steden geen ophaal-systeem is en dat vuilnis inzamelen hier buiten de steden vaak op vrijwillige basis gaat. Zonde. Hij schaamt er zich wat voor, zegt hij. Het zijn volgens hem niet de hikers die het doen maar de ‘picknickers’. Je ziet zwerfafval echter bijna overal.
We eten shoarma of falafel als lunch, gewoon in de bus tijdnes het rijden. Osama heeft van tevoren bestelling opgenomen. Via een mooie bergweg rijden we richting Jerash. De geplande lunch bij eel lokale familie is verplaatst naar de volgende dag, want we zullen pas tegen 16:00 in Jerash aankomen. Tijdens de rit zien we veel stalletjes met olijven langs de weg, want het is (november) het olijven en olijfolie-seizoen.
We overnachten in The Olive Branch Hotel, dat een (erg koud) zwembad. Voor het diner gaan we met taxi’s naar Jerash om daar in een nogal grote hal te eten (we zijn praktisch de enigen). Eigenlijk gaat het avondeten deze singlereis door Jordanië volgens een vast patroon. We gaan naar een -op toeristen ingericht- restaurant, de tafel wordt volgezet met falafel, brood, humus, salade et cetera en we kiezen elk apart een hoofdgerecht.
Dag 4: Jerash
Om 8:30 vertrekken we en rijden in 20 minuten rijden naar Jerash, een van de hoogtepunten van Jordanië. De verwoeste stad Jerash wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest interessante Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. De stad was ook onderdeel van Dekapolis, een tiensteden-bond in Syrië. Lees hier meer over Jerash. Er zijn op dit vroege uur weinig andere toeristen en het zal ook niet heel druk worden later.
Osama vertelt veel over de geschiedenis en daarna hebben we de tijd om zelfstandig door de ruïnes te dwalen. Hij blijkt een uitstekende gids te zijn, die zeer verstaanbaar Engels spreekt en erg veel weet. Ook geeft hij ons altijd de gelegenheid om zelf nog wat rond te lopen en probeert hij aan te voelen hoeveel informatie een groep wil en kan opnemen.
Hierna halen we lunch in waar gisteren geen tijd voor was. Althans dat is het verhaal; we lunchen niet bepaald bij een lokale familie maar eerder bij een gewoon restaurant. Overigens heel lekker, we kregen ‘Sawani dijaj ‘, gestoofde kip volgens Jordanees recept, maar een authentieke ervaring met locals was het niet. Verderop in de reis zouden we wel een diner bij mensen thuis hebben.
Daarna reizen we door naar Mount Nebo. Net als Mozes kijken we uit over het Beloofde Land. Osama vertelt zeer uitgebreid over dit bijbelverhaal en andere bijbelverhalen. Deze berg is belangrijk voor zowel Christenen als Joden en Moslims. Het uitzicht en ook de weg naar de berg toe zijn schitterend.
We overnachten in Hotel Mariam in Madaba, dat het presteert een nog kouder zwembad te hebben dan het vorig hotel.. Het bad is ommuurd en krijgt daarom weinig zon. Zwembadwater wordt hier niet verwarmd. Me mijn kamergenoot (je slaapt tijdens een singlereis van Shoestring op een kamer met iemand van hetzelfde geslacht, tenzij je een meerprijs betaald voor een single room), maak ik een wandeling door Madaba, voordat we gaan eten. Het diner vindt weer plaats in een typisch toeristisch vreetstraatje in Madaba, al zijn ook in deze stad weer weinig andere toeristen.
Dag 5: Madaba, Wadi Mujib, Wadi bin Hammad
Om 8:00 wandelen we vanuit het hotel naar dat waar Madaba bekend omstaat: het mozaïek van Palestina in de Sint-Joriskerk. Het – door aardbevingen beschadigde – mozaïek behoorde toe aan een oude Byzantijnse kerk waar de vrij bescheiden 19-eeuwse Grieks-orthodoxe kerk op is gebouwd. Osama houdt weer een inleidend praatje.
Daarna rijden we met de bus naar de heuvel waar Johannes de Doper zou zijn onthoofd: Mukuwir. Aansluitend volgt een korte stop bij een ‘Weefgetouw Vrouwen Vereniging’ war we een korte demonstratie krijgen. Niemand besluit een wandtapijt aan te schaffen.
We vervolgens onze reis richting de ‘Grand Canyon van Jordanië’: Wadi Mujib. We lunchen daar met bij een lokale winkel gekocht brood, falafel, humus en fruit. Iets verderop krijgen we een politie-escorte omdat scholieren de afgelopen weken toeristenbussen hebben bekogeld met stenen. Dit waren 13-15 jarigen die denken dat toeristen Joods zijn, zo wordt ons uitgelegd. Na de bommen in de verte is dit de tweede keer dat wie iets van onrust merken, los van de weinige toeristen, en hier zou het ook bij blijven.
Aansluiten rijden we door naar Wadi bin Hammad. Een wadi is een Arabische benaming voor een dal of vallei. Door een aantal wadis in Jordanië kun je mooie wandelingen maken. We rijden met een pendelbus (onze grote touringcar kan de afdaling niet aan) de diepe kloof in. Die rit is ook al mooi. We wandelen een kleine anderhalve uur heen en terug door de kloof. Je voeten worden gegarandeerd nat en Osama had op dag 1 gevraagd wie er waterschoenen mee had en wie via hem waterschoenen wilde aanschaffen. Geen overbodige luxe.
Na deze hike rijden we door naar Karak, en overnachten daar in Mujeb Hotel. Een deel van de groep maakt er nog een avondwandeling maar het is geen aantrekkelijke stad.
Dag 6: Karak, Shobak & Little Petra
Om 8:00 staat iedereen klaar voor vertrek. Na een kwartier in bus komen we aan bij het Kasteel van Karak, een bijna 1000 jaar oude kruisvaardersburcht. Deze burcht werd in de 12e eeuw door de Franse kruisvaarder Payen le Bouteillier gebouwd. Het Kerak kasteel was een belangrijk kasteel voor de kruisvaarders en Osama weet er weer veel over te vertellen. We zijn overigens de eersten; het hek moet nog worden opengemaakt voor ons. We hebben tijdens de rondleiding van een uur het kasteel voor onszelf. Een kat volgt ons steeds op de voet.
Dan volgt een 2.5 uur durende rit naar een tweede kruisvaarderskasteel: het Kasteel van Shobak. Onderweg doen we een stop bij een enorme souvenirhal waar ook koffie en toilet is. Dit doen we deze ries wel vaker. Shobak is echt nog meer een ruime dan Karak en valt een beetje tegen / is wat veel van het goede op een dag.
Daarna hebben we lunchtijd bij een schitterend uitzichtpunt. Osama heeft weer bij een bakker van alles gehaald. Eens in de zoveel dagen int hij het geld voor lunches en dergelijke. Het bedrag aan zakgeld dat op de Shoestring site staat waar je per week rekening mee moet houden is aan de krappe kant.
We eindigen de dag bij Little Petra, voor morgen het echte Petra-werk begint. Zo zit er eigenlijk steeds goed opbouw in de reis.
Little Petra is erg de moeite waard; dat belooft wat voor morgen. We besluiten het programma van de dag in in Hotel la Maison in het stadje Wadi Musa, dat tegen Petra aanligt. Inchecken gaat altijd supersnel; geen gedoe met paspoorten. Er is bij elk hotel een kamerlijst en de sleutels liggen kaar.
We krijgen in de bus vast instructies hoe morgen om te gaan met de Bedoeïenen in Petra. Bijvoorbeeld met betrekking tot de ezels, kamelen, paarden en souvenirs. Osama zegt dat hij ons veel van hun diensten aan moet aan bieden om op goede voet met de lokale Bedoeïenen te blijven. Het staat ons uiteraard vrij ‘nee’ te zeggen.
Na aankomst bij het hotel maak ik met een groepje nog een wandeling de heuvel op. We zien een gefixeerde luchtballon die een schitterend uitzicht over Petra moet geven. Wel tamelijk prijzig. Osama regelt laundry service in de stad waar we per kilo betalen in plaats van per item, zoals in de hotels gebruikelijk is. We gebruiken de avondmaaltijd bij een lokale familie. We zijn te ‘gast’ (betalen wel 20 dinar) en het is een leuke ervaring. De groep zit met zijn allen in een gastenkamer, het past net.
Dag 7: Petra
De ingang van Petra is op loopafstand. Naast de ingang vind je een gratis museum , dat wel later op eigen gelegenheid kunnen bezoeken. Onze gids begint eerst met een rondleiding over de standaard-Petra-route.
Er zijn diverse trails van verschillende niveaus in en rond Petra. Omdat we tijdens deze singlereis ‘Jordanië avontuurlijk’ van Shoestring 14 dagen op pad zijn in plaats van de gebruikelijke 8 dagen die veel andere reisorganisaties aanbieden kunnen we 2 dagen van Petra genieten. Een dag zou ook wel erg kort zijn.
Na de rondleiding van Osama splits de groep zich voor het eerst op. Twee groepen van gelijke grootte gaan verschillende hikes doen. Morgen zou er nog gelegenheid zijn de trail te doen die over is gebleven. Ik loop met een groep naar Petra’s Hoge Offerplaats, een hooggelegen plek die uitkijkt over Petra. Voor mensen met sterke hoogtevrees is deze route minder geschikt.
We eten die avond weer bij een restaurant dat de gids heeft uitgezocht. Hotel is weer prima trouwens.
Dag 8: Backdoor Trail Petra
De tweede dag in Petra starten we met een rit aan de start van de Petra Backdoor Trail. De bis brengt ons naar Little Petra, en daar moeten we even wachten op een shuttle-jeep die ons naar de start van de trail brengt. Alhoewel, het stuk dat we door de woestijn rijden is ook deel van de hike, maar die slaan we gezien de tijd over.
De bekende Jordan Trail loopt hier ook, dus misschien kom ik er nog eens terug om dit stuk in te halen. De Jordan Trail is een lange-afstands-trekking die van het uiterste noorden van Jordanië (Um Qais, waar we al geweest zijn) tot aan het zuiden van Jordanië loopt. Deze 675 kilometer lange trail was vroeger een karavaanroute om handelsproducten vanuit Syrië naar Egypte en Saudi-Arabië te verplaatsen, en kan nu dus geliked worden. Dit kan met en zonder gids. Lees meer over de Jordan Trail.
De Backdoor Trail loopt naar het Klooster in Petra. Het is een niet al te intensieve wandeling, althans niet zo stevig als de groene en oranje hikes in Petra zelf. Na deze wandeling wordt er geluncht en splitst de groep zich weer in twee en gaat nu de oranje of groene trail lopen.
De groene trail heeft een mooi hoog gelegen uitzichtpunt op de Treasury van Petra (de beroemde facade die je overal ziet als je een foto van Petra googelt).
Aan het einde van de middag is er de optionele Hammam-excursie. Dit bestaat uit een heet stoombad (vrij lang), een scrub en een massage. Je gaat naar een minder toeristische hammam, buiten het centrum van Wadi Musa. We eten weer in een toeristisch restaurant: Elan.
Single reizen naar Jordanië boek je bij Shoestring, Sawadee, TUI Reizen en ANWB Reizen. Sawadee heeft met 3 verschillende reizen de meeste keuze. Shoestring heeft er 2.
Dag 9: Wadi Rum
We kunnen vandaag na twee stevige wandeldagen in Petra uitslapen, want check-out en vertrek zijn als om 10:00. Om 8:15 ben ik nog even naar het Petra Museum geweest, maar heel bijzonder was het niet. Wel modern ingericht. De bus brengt ons naar het visitor center van Wadi Rum. Wadi Rum, ook wel gekend als de Maanvallei is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van Jordanië. Het is één van de mooiste woestijnen ter wereld. (website)
Bij het visitor center wordt de groep verdeel over 3 jeeps. We maken een prachtige rit door deze woestijn. We beginnen zonnig maar het wordt op den duur bewolkt en het gaat zelfs regenen. In een woestijn! Het regenseizoen is nog niet sen begonnen, en zelfs dan regent het er niet veel. Af en toe stoppen we bij een bedoeïenentent voor thee en souvenirs.
We overnachten in een prachtig kampement: Wadi Rum Dream Camp. We krijgen een gratis upgrade want er zijn bijna geen andere gasten. Een familiekamer met schitterend uitzocht. Ik had vooraf geen beeld van waar we zouden slapen. Ik dacht eigenlijk aan gewone tenten, zoals ik ooit in Egypte in de Witte Woestijn had meegemaakt.
We eten kip die in de grond is klaargemaakt; een prima diner, Normaal hebben ze hier gemiddeld 60 gasten maar slechts 22, door de oorlog. De gids vertelt ook dat de Military vliegtuigen die we over Wadi Rum horen vliegen er normaal niet zijn.
Als het donker wordt gaan we onder begeleiding van een Bedoeïene-gids ‘stargazen’. Door opkomende wolken kunnen we niet alle sterren zien maar de man geeft een prima en levendige uitleg over hoe men navigeerde op basis van de sterren. Ook maakt hij dierensporen in het zand na die we vervolgens moeten raden.
Dag 10: Aqaba
Iedereen staat de volgende dag vroeg op voor de zonsopgang. Een aantal gaat een kamelenrit-excursie doen.De rest van de groep klimt een rots nabij het kamp op om de zonsopgang te kunnen zien. Daarna worden we met jeeps weer naar het Visitor Center gebracht, waar onze bus en chauffeur op ons staat te wachten. In een uur rijden we naar Aqaba, de enige haven- en badplaats van Jordanië.
Hier doen we een snorkeltour; een prima boot brengt ons het water op en we lunchen er ook. Twee van ons gaan echt duiken.
In de avond leidt Osama ons naar een kruidenwinkel en een notenbar, om ons vervolgens weer bij een restaurant neer te zetten. Het rustigere deel van het reisprogramma is aangebroken.
Dag 11: Aqaba
Vandaag hebben we een vrije dag, althans geen programma. Een zogenaamde ‘beach day’ al is het voor vrouwen niet de bedoeling om zich in badkleding op het strand te begeven. He strand nodigt hier ook niet echt toe uit. Deze publieke standjes zijn een vrij smalle strook, en toeristen zie je er niet.
Er is echter een beach club dat bij een hotel in het hogere segment hoort. Er zijn er vast meer trouwens. De entree is weliswaar 25 dinar (inclusief vervoer heen en terug naar ons hotel) maar is de enige manier om hier zonder kleding van de zon te genieten. Het is ook een prima plek moet ik zeggen. En heerlijk rustig weer. Een deel van de groep maakt van deze optie gebruik; een ander deel gaat vandaag zelf op pad.
Dag 12: Fietsen & Dode Zee
Vandaag vertrekken we naar onze laatste bestemming: de Dode Zee. Onderweg maken we een stop voor een fietstocht. Shoestring ondersteunt graag lokale ondernemers die normaalgesproken weinig toeristen ontvangen. Prima initiatief natuurlijk maar deze fietstocht voelde wel erg random (en kort). Het materiaal was ook behoorlijk slecht, maar er komen niet MTB’s aan, is onze gids verteld.
De fietsroute was niet bijzonder mooi, en ging via dezelfde weg terug als we gekomen waren. Op het verste punt zagen we in de verte de Dode Zee liggen.
Na de bike tour bracht de bus ons naar het laatste hotel, het Dead Sea Spa Hotel. Heel groot, meerdere zwembaden en een eigen strandje aan de Dode Zee. Ook het het hotel prima kamers, meerdere restaurants, een pub een massage-mogelijkheden. Kortom een prima plek om deze singlereis naar Jordanië af te sluiten. We nemen hier ook afscheid van onze buschauffeur en gids.
Dag 13: Dode Zee: laatste bestemming van deze singlereis door Jordanië
De laatste volle dag in Jordanië is een vrije dag. De mooiste kloof voor canyonning is de Wadi Mujib, maar deze is in november helaas gesloten. Vlakbij het hotel is echter wel een andere wadi, en we besluiten onze vrije dag met deze hike te beginnen. Deze Wadi Mukheiris biedt een pittige wandeling inclusief klauterwerk, en de groep dunt dan ook gaandeweg uit; een aantal singles gaat terug naar het hotel.
Al met al is het een veel zwaardere en langere tocht dan de eerdere wadi die we hebben gedaan. Nu lopen we het ook zonder gids dus we hebben niet echt een idee hoe ver we door kunnen.
De rest van de dag besteden we in het zwembad en dobberen we voor het laatst in de Dode Zee.
Dag 14: Vertrek vanaf Amman Airport naar Nederland
Om 6:45 wordt het grootste deel van de groep opgehaald en met busjes naar het vliegveld vervoerd. Daar begint het afscheid nemen want we zitten weer op verschillende vluchten naar Nederland & België.
Singlereis Jordanië: Groepsreizen via diverse Reisbureaus
Ik heb aan het begin van dit verhaal al een aantal reisorganisaties genoemd die single groepsreizen naar Jordanië verzorgen. Er zijn er nog wel een paar meer. Via de volgend links kun je meer lezen over deze reisorganisaties: Shoestring, Sawadee, Simi Reizen (voor jongeren t/m 32), TUI Single Reizen, ANWB Single Reizen en Djoser. Ook VillaVibes (voor hoger opgeleiden) heeft dit jaar voor het eerst een Jordanië singlereis.
Tot slot: dit is mijn persoonlijke ervaring en een verslag van deze singlereis in Jordanië zoals die voor mij / onze groep verlopen is. Zeker in het Midden-Oosten kunnen dingen anders gaan dan gepland. Ook kan Shoestring het programma van deze singlereis aanpassen, wisselen van accomodatie(s), bus, gids, et cetera. Wat ik maar wil zeggen: aan de tekst die op deze pagina wordt weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.